You are currently viewing 12. bejegyzés – Mi károsítja a fogaidat a legjobban?

12. bejegyzés – Mi károsítja a fogaidat a legjobban?

Tudtad-e, hogy nemcsak a cukrok károsítják a fogakat?!

Sokan tudják, hogy az édességekkel csínján kell bánni fogaink egészsége érdekében, mégis sok páciens nem érti, hogy miért romlik a foga, amikor semmilyen cukros üdítőt nem iszik, édességet alig fogyaszt és rendszeresen tisztítja a fogait.

Tudniillik, hogy ugyanannyira veszélyesek a pékáruk és egyéb keményítő tartalmú ételek (burgonya, rizs, kukorica stb.), hiszen ezek a szánkban lévő nyálenzimek hatására ugyancsak tejsavvá alakulnak, és a szájüreg pH-jának csökkentése útján teret engednek a fogszuvasodásnak. Nem kell ezeket az ételeket kerülni, de érdemes étkezés után fogat mosni.

Ezen kívül a savas ételek is gyengítik a fogzománcot, ilyenek például az alma, a citrusfélék és a szénsavas üdítők (a buborékos ásványvíz is!). Fontos az, hogy ha bármilyen savas élelmiszert fogyasztunk, utána tiszta vízzel öblítsük ki a szánkat, és legalább fél óráig ne mossunk fogat. Az erős savas ételek fellazítják a fogzománcot, és a fogkefe sörtéivel kárt tehetünk benne.

Ha az ételek rátapadnak fogainkra, akkor több kárt okozhatnak, mivel többb ideig vannak a fogakon. Ilyenek például a kekszek, cukorkák, amikről érdemes teljesen lemondani. Fontos, hogy sohasem adagoljuk őket, nincs annál károsabb, mint amikor egy tábla csokit egész napra elosztanak kockánként, így a fogakat egész nap káros behatás éri, miközben fogyasztjuk ezeket az élelmiszereket.

Segíts másoknak felnyitni a szemét, oszd meg ezt az ismerőseiddel! Ha bármi kérdésed lenne, tedd fel nekünk kommentben!

Vélemény, hozzászólás?