You are currently viewing 13. bejegyzés – Megtanítunk a milliókat érő helyes fogmosási technikára

13. bejegyzés – Megtanítunk a milliókat érő helyes fogmosási technikára

A helyes technikán áll vagy bukik fogainak egészsége, ugyanis lepedék hiányában egyik betegség sem jön létre!

A helyes technika a módosított Bass-technika: fogkefénket félig az ínyre, félig a fogra helyezzük úgy, hogy a sörték az íny felé nézzenek, és a fogkefe feje a fogfelszínnel negyvenöt fokos szöget zárjon be. Ezután enyhe nyomást alkalmazva körkörös mozgást végzünk 15-20 alkalommal.

Ez alatt a fogkefe sörteszálai – amennyire lehetséges – behatolnak a fogak közötti területre és hatékonyan tisztítják az ínyszélt és a fognyakat is. Körkörös, vibrációs mozgás után a fog koronai része felé söprő mozgást végezhetünk, ezzel eltávolítva a fellazított lepedéket.

Amennyiben ezt elvégeztük, a következő 2-3 fogra helyezzük át a fogkefénket. A körkörös mozdulatok nem koptatják sem a fognyakat, sem az ínyszélt. A rágófogak felszínét a fogkefe előre-hátra mozgatásával tisztítsuk meg.

Elektromos fogkefét használóknak a mozgásokkal nem kell törődniük, a fogkefe elvégzi őket helyettük. Gyakoriságot tekintve minimum napi 2 fogmosás javasolt min. 2-3 perces időtartammal, viszont ebéd után sem árt, ha megoldható. Minden esetben ajánlott, hogy a fogkefével történő mosást egészítsék ki fogköztisztítással is. Ez történhet fogselyemmel és fogköztisztító kefével, amiről bővebben a következő bejegyzésben lesz szó, addig is oszd meg a bejegyzést barátaiddal, hogy minél többen ismerjék meg a helyes fogmosás fortélyait!

Vélemény, hozzászólás?