You are currently viewing 14. bejegyzés – Fogköztisztítás, a legjobbak szokása

14. bejegyzés – Fogköztisztítás, a legjobbak szokása

Szeretnék néhány gondolatot megosztani a fogköztisztítókról és fogselyemről. Használatuk fogmosás után rendkívül fontos, ugyanis csak velük érhető el a jó szájhigéné.

Fogmosás után legalább naponta egyszer (ESTE!) érdemes a fogközeinket megtisztítani fogselyem, vagy fogköztisztító kefe segítségével. Normál fogazat és egészséges íny esetében általában a fogselyemmel való tisztítás elegendő. Abban az esetben, ha a fogselyem “lötyög” a fogközben, vagy pont ellenkezőleg, nagyon nehezen megy át és hirtelen ugrik át, érdemes kefére váltani. A fogak egymás felé néző felszíneit a fogkefe sörtéi nem érik el megfelelően, így nagyon könnyen fogszuvasodás alakulhat ki ezeken a területeken a lepedék miatt.

A fogköztisztító használata a következő: fogmosás után a megfelelő méretű kefécskét egyesével bevezetjük minden fogközbe, és óvatosan mozgatjuk ki-be, amíg a lepedéket el nem távolítottuk vele. Ez 1-2 mozdulattal megtörténik, így nagyon gyorsan az összes fogközzel végezni tudunk, egyáltalán nem nehéz és nem időigényes folyamat.

Amikor végeztünk, jó alaposan kiöblítjük a szánkat. Fontos, hogy, ha a kefe méretéből kifolyólag nem fér be, vagy csak nehezen fér be egy adott fogközbe, ne erőltessük azt! Az erőltetéssel kárt tehetünk fogínyünkben. Ilyenkor próbáljunk kisebb méretet, vagy akár fogselymet használni.

Ne felejtsük tehát el, hogy a megfelelő szájhigiéniai rutinunk nem ér véget a fogmosással, naponta egyszer a fogközeinket is meg kell tisztítanunk, ha egészséges fogakat szeretnénk. A fogköztisztító kefék használata amilyen egyszerű, annyira fontos szerepet játszik szájüregünk egészségének fenntartásában.

Vélemény, hozzászólás?