You are currently viewing 8. bejegyzés – És neked mikor lesz aktuális a következő fogkőeltávolítás?

8. bejegyzés – És neked mikor lesz aktuális a következő fogkőeltávolítás?

Mi az a fogkő és miért kell eltávolítani?

  • Ki ne küzdött volna már élete során a fogain képződött makacs, fogkefével eltávolíthatatlan lerakódásoktól? Az egészséges fogápoláshoz a szakember segítségét igénylő fogkőeltávolítás is hozzátartozik, de milyen gyakran kell rendelői fogkőeltávolításra járni?

Fogainkon az ételmaradékok és nyál keverékéből nap mint nap lepedék képződik, amit a felszínről alapos fogmosással ugyan viszonylag könnyen el lehet távolítani, a fogkefével nehezen elérhető helyeken – például az ínybarázdáknál, vagy a torlódott fogak között – viszont tartósan képes megtelepedni. Az egymásra rakódó rétegek idővel megszilárdulnak, fogkövet hozva létre.

  • Milyen veszélyekkel járhat az el nem távolított fogkő?

Hosszú távon ínygyulladáshoz, ínysorvadáshoz, fogszuvasodáshoz, vagy akár a fog tartószerkezetének (paradont) megbetegedéséhez, majd a fogak idő előtti elvesztéséhez vezethet. Egy, a gyulladás következtében kialakuló góc ráadásul nem kizárólag a szájüregben okozhat betegségeket, hanem akár szívproblémák és nagyon gyakran foltos hajhullás kialakulásához is vezethet.

  • Milyen gyakran kell eljárni fogkőeltávolításra a Permanent Dental Care székesfehérvári exkluzív fogászatára?

Fogkő eltávolítására általában félévente egyszer kerül sor, de ha valaki nem hajlamos a fogkő-képződésre, tisztításra akkor is javasolt ellátogatnia legalább évente egyszer. A procedúra nem fájdalmas, nem kerül sokba és csak 45-60 percet vesz igénybe, ami után a páciens frissebbnek és tisztábbnak fogja érezni fogait.

Vélemény, hozzászólás?