You are currently viewing 9. bejegyzés – Valóban drága a modern fogászat?

9. bejegyzés – Valóban drága a modern fogászat?

Laikus szemmel miért olyan drágák a fogászati kezelések?

A fogorvosi kezelések ára az alábbi tényezőkből áll össze:

Egyetem, szakvizsgák, képzések. Ahhoz, hogy egy fogorvos bármilyen beavatkozást végrehajthasson, először is el kell végezni egy fogorvosi egyetemet, amelynek minden féléve közel 1 millió forintba kerül. Erre jönnek rá a külföldi mester képzések, konferenciák, szakkönyv vásárlások, melyek további milliókat tesznek ki. Ezeken a résztvétel elengedhetetlen, ha valaki a nemzetközi színvonalat szeretné biztosítani betegeinek.

A rendelő költségei. A tulajdonosnak be kell fektetni egy komoly higiéniai követelmények szerint kialakított ingatlanba, ami havonta százezres vagy milliós bérleti díjat jelenthet. Ezen felül egy rendelő kialakításához és fenntartásához számos díjköteles engedélyt kell kiváltani, nem is beszélve a rezsiről, ami a gépek miatt sokszorosa egy átlag családi házénak.

Az alkalmazottak. Az orvos sosem egyedül dolgozik, minden bent töltött órában (függetlenül attól, hogy éppen van-e páciens) fizet egy asszisztenst, és sok esetben akár recepciós munkatársat, takarító személyzetet is, természetesen a járulékokkal együtt!

Az eszközök és anyagok. Nincs rendelő eszközök és fogászati anyagok nélkül! A fogorvosi kezelőszék egy összetett szerkezet, mely tartalmaz többek között „fúró motorokat”, lámpát, öblítő rendszert és ultrahangos eszközt, ára 5-20 millió forint között mozog. A sterilizáló berendezés is minden rendelő alapfelszerelései. Csúcskategóriás rendelőkben előszeretettel alkalmaznak operációs mikroszkópot, fogászati CT-t és fogászati lézert, amik ára összesen a 30 milliót is meghaladhatják. Orvosi nagyítószemüvegek ára szintén millió fölötti.

Keresd fel székesfehérvári fogorvosi klinikánkat, és garantáltan a megye legjobb ellátásában lesz részed, ár-érték arányban az első között vagyunk!

Vélemény, hozzászólás?